Sådan kan du spare flere tusinder kroner

Elpriserne er også på himmelflugt. Dog viser de nyeste tal, at elprisen i 2022 er faldet sammenlignet med 2021

Lagt online: tirsdag 15 marts 2022

Mens vi længes efter foråret, har 2022 budt på faldende el- og naturgaspriser.

Dog er det stadigvæk blevet dyre at være dansker. For når man ser på priserne på natur- og bygas og almindelig gas, så er de næsten fordoblet på et år.

Elpriserne er også på himmelflugt. Dog viser de nyeste tal, at elprisen i 2022 er faldet sammenlignet med 2021. Det skyldes stormen Malik der med sit blæsende vejr tog revanche efter et usædvanligt vindfattigt 2021 og for alvor fik sat gang i de danske vindmøller. Så meget, at de den 29. januar producerede 90 procent af det danske elforbrug.

 

Sådan kan du spare flere tusinder kroner

1. Overvej at skrue ned for varmen

Selvom det er koldt udenfor, behøves du ikke at gå rundt med shorts og bare tæer derhjemme. Kravl i en tyk trøje, et par sokker eller brug et tæppe, når du slapper af på sofaen. Der er mange penge at spare, hvis du skruer bare lidt ned for varmen. En god huskeregel er, at hvis du går én grad ned i temperatur indendørs, så barberer du 5 procent af på varmeregningen.

2. Radiator skal helst stå på det samme 

Du har måske overvejet det – eller gør det allerede. At slukke for radiatoren i køkkenet og i stedet skrue op for fuld varme i stuen. Men, det er altså ikke en helt så god idé. Det mest optimale er, at alle radiatorer står på samme niveau, da det er bedre, når de arbejder sammen om varmen. Ellers skal radiatoren, der er på fuldt drøn i fuld omdrejning, da der skal løbe meget vand igennem.

3. Skal dit gasfyr udskiftes? 

Hvis du allerede i forvejen skruer ned for varmen og lader radiatorerne stå på det samme, så er det måske på tide at gå andre veje. Du kan overveje at overgå til fjernvarme, hvis dit område er dækket af et fjernvarmeselskab. Alternativt kan du overveje, om du skal anskaffe dig en varmepumpe, der kører på el i stedet for gasfyr. Elpriserne er ikke så dyre som gas lige nu.

4. Skal dit gasfyr udskiftes? 

Husker du at slukke for kontakten, når du har slukket for dit tv, computerspil eller musikanlæg? For det er nemlig ikke kun på varmeregningen, du kan hente penge hjem. Elpriserne er nemlig tårnhøje i øjeblikket, og du kan spare hundredvis af kroner ved at passe på strømen – især hvis du har 2 teenagere, der spiller på hver deres computer. Hvis du synes, at det er for besværligt at slukke for alle apparater, så kan du overveje at investere i en elspareskinne.

5. Elprisen er lavest om natten 

Som tommelfingerregel er elprisen lavest om natten mellem 24 til 06 og dyrest i tidsrummet 16 til 20. Hvis du har en timer på din vaskemaskine eller venter med at sætte vasketøjet over, så er der en del penge, du kan hente hjem, da strøm om natten koster langt under halvdelen af prisen.

6. Bæredygtige hvidevarer er et smart valg

Ikke nok med at du skåner miljøet med nye hårde hvidevare med energimærke (skalaen går fra A+++ til G), men du sparer også penge på din elregning. Du nedsætter også dit vandforbrug på eksempelvis opvaskemakiner, da de bruger langt mindre vand, som skal opvarmes. Hvis dine hvidevarer stadig er velfungerende eller nye, så opfordrer vi ikke til, at du skal gå ud og investere i nyt – det er kun, hvis de synger på sidste vers.

Kilde